Skip to main content

Pred vstupom do sezóny 2024/25 dochádza k zmenám v mládežníckom hokeji, ktorý odštartuje ďalšiu etapu s novým vedením.

Od roku 2018 tvorili manažment mládežníckeho HK SNV dvaja muži – riaditeľ mládeže Peter Potenga a šéftréner Lukáš Laškody. Odteraz budú funkcionárske posty obsadené trojicou mien. Na pozíciu štatutára prichádza generálny manažér A-mužstva Richard Rapáč, Lukáš Laškody ostáva v spomínanej funkcii a za riaditeľa bol vymenovaný športový manažér seniorov Radomír Heizer.

„Rozhodnutie ujať sa toho nevznikalo zo dňa na deň. Vedeli sme, že pán Potenga už nemá ambíciu pokračovať v hokejovom prostredí. Otázka riešenia mládeže bola v klube na dennom poriadku,“ vysvetľuje nový riaditeľ mládeže Radomír Heizer.

Jedno z hlavných negatív uplynulého obdobia predstavoval nedostatok detí. Pred šiestimi rokmi ich bolo v počte štyridsať, do roku 2020 sa to podarilo navýšiť na osemdesiat.

„Tento problém naozaj pretrvával. Veľmi nám však pomohli rôzne náborové akcie v rámci leta či zimy. Deti začali postupne pribúdať do klubu a podarilo sa správne doplniť jednotlivé ročníky. Momentálne je situácia v prípravke oveľa lepšia a nové tváre prichádzajú aj vďaka rysom,“ hovorí dlhoročný šéftréner mládeže Lukáš Laškody.

Seniori a mládež sú dva odlišné subjekty. V tomto smere sa nič nebude meniť.

„Fungovanie klubov ostáva nezmenené. Budú dve rozdielne štruktúry. Kluby budú financované samostatne, ale zároveň budú úzko športovo spolupracovať. Obe kategórie sú úzko prepojené nádoby a ak chceme byť moderný, stabilný klub a napredovať, je nevyhnutné, aby s mužmi fungovala mládež. Máme v pláne vytvoriť silnú základňu hráčov a otvoriť im dvere do profesionálneho hokeja,“ predostrel zámer Heizer.

„Verím, že nová zostava vedenia klubu bude pokračovať v jeho napredovaní. Po ťažkých začiatkoch v roku 2018 je terajšia situácia úplne iná, a to sa týka i cieľov. Máme možnosť posúvať klub na vyššiu úroveň a myslím si, že v súčasnej podobe manažmentu sa nám to môže podariť,“ vyslovil želanie Laškody.

Doterajší funkcionár Peter Potenga nedávno definitívne ukončil svoje pôsobenie v klube.

„Prišiel do klubu v čase, kedy bol skutočne v alarmujúcom stave. Pracovali sme spolu na dennej báze takmer šesť rokov a som rád, že ho dnes môžem považovať za svojho priateľa. Veľa naučil nielen mňa, ale aj kolegov a dvere do klubu bude mať vždy otvorené. Našu koncepciu, respektíve víziu sme s ním dôkladne rozobrali a i naďalej sa bude podieľať na chode klubu, aj keď len externe,“ zhodnotil Richard Rapáč šesťročnú existenciu svojho teraz už bývalého 42-ročného kolegu.

Potengov prínos takisto ocenil Lukáš Laškody. „Pri našom prvom stretnutí mi povedal svoju víziu, ktorá sa mi páčila. Mal plán ako mládež naštartovať, aby sme sa dostali tam, kde teraz sme. Všetky jeho kroky sa ukázali ako správne.“

Nové vedenie mládežníckeho hokeja si vytýčilo niekoľko dôležitých bodov, ktoré chce naplniť v horizonte najbližších troch rokov.

„Chceme pokračovať v nábore mladých hokejistov, všetkým priblížiť hokej a vytvoriť maximálne možné podmienky na trénovanie. Klásť dôraz na rozvoj osobnosti, či urobiť zdravé konkurenčné prostredie. Rovnako tak ukázať cestu k profesionálnemu hokeju a vychovávať reprezentantov. Potrebujeme zvýšiť počet profesionálnych trénerov a pracovať na ich vzdelávaní. Práce je veľa, ale nebojím sa jej,“ poznamenal Radomír Heizer, ktorého doplnil Richard Rapáč:

„Môžem prezradiť, že mládež v našom klube sa už nasledujúcu sezónu viac sprofesionalizuje. Po dlhých rokoch sa nám podarilo angažovať trénera brankárov, ktorý bude pri mládeži fungovať tzv. na full-time. Naše deti sa môžu tešiť na dve nové sady dresov s logom rysa na hrudi, ktoré určite potešia. Okrem toho budeme spolupracovať s najlepším trénerom zručností na Slovensku, o ktorom sa viac dozvedia rodičia už čoskoro.“

Vyústením nastavených procesov spred šiestich rokov je postup juniorov do najvyššej súťaže, v ktorej chýbali osem rokov. Za zmienku tiež stojí udržanie extraligy v kategórii dorastencov.

„S mládežou sme urobili veľký pokrok a samozrejme, máme nastavený „herný tok“ v kategóriách od 6. do 9. ročníka. Našim ďalším cieľom je skvalitniť prácu s brankármi a individuálne zručností hráčov. Verím, že aj v tejto sfére spravíme progres. Klub, ktorý chce vychovať reprezentantov a pripraviť hráčov na profesionálny hokej, potrebuje k tomu postupnosť. Extraliga dorastu a po mnohých rokoch už i extraliga juniorov sú pre nás nesmierne výhodné, aby sme mohli pomýšľať na ďalšie naplnenia cieľov,“ so spokojnosťou v hlase konštatoval nesporné fakty Laškody.

Nad čím sa ešte uvažuje?

„Okrem hráčov a trénerov bude pri mládeži pôsobiť aj Branislav Rapáč, ktorý bude mať na starosti rozvoj a prechod hráčov z juniorského do seniorského hokeja. Rozmýšľame aj o angažovaní supervízora, ktorý by sa podieľal na tréningovom procese. Posledná a jedna z najdôležitejších vecí je nastavenie sociálnych sietí a vytvorenie marketingového tímu,“ dodal Radomír Heizer.

Lukáš Laškody na záver pridal: „Za veľkú výhodu považujem to, že sú vo vedení odchovanci klubu, ktorí najlepšie vedia, čo je pre neho prospešné. Každému z nás záleží na budúcnosti spišskonovoveského hokeja.“

Čo sa týka sociálnych sietí, tie budú pod palcom nášho dlhoročného grafika a člena marketingového tímu seniorov Dominika Hegliho. Od vstupu do mužského hokeja v roku 2019 sa snažíme spoločne posúvať marketing A-mužstva, a to isté chceme dosiahnuť aj pri mládeži.