Skip to main content

Necelý mesiac poznáme meno nášho hlavného trénera, ktorým je Jason O“Leary. Máme pred sebou ešte tri mesiace do štartu ligy, a preto sme toto mimosezónne obdobie využili na druhý dialóg.

V športovej terminológii sa často používa slovné spojenie „pokoj zbraní“. To je teraz živé, nakoľko sú štadióny zatvorené. Akurát hokejisti naberajú kondíciu rôznym spôsobom a pracujú naplno, aby nič nezanedbali a boli čo najlepšie pripravení na sezónu. Svoj program má v týchto dňoch aj šéf našej lavičky.

„Momentálne pozerám množstvo videí a pripravujem náš taktický balík. Oslovujem hráčov a taktiež pomáham manažmentu pri príchodoch hokejistov. Máme veľa vecí, ktoré sa týkajú tréningového kempu a plánujeme prípravné zápasy. Okrem toho sa musím pripraviť na sťahovanie do Spišskej,“ priblížil aktuálne dianie tréner O“Leary.

Pred tromi týždňami sa v kabíne A-mužstva konal míting s novými zverencami. Takýto krok je veľkou výhodou, čo jasne dokumentujú slová 45-ročného kormidelníka, ktorý sa za ostatné roky vypracoval medzi rešpektovaných lodivodov v Európe.

„Skutočným cieľom stretnutia bolo predstaviť sa všetkým hráčom a spoznať ich ako ľudí. Hokejisti majú v sebe veľa vlastností a chcem, aby vedeli, že ich uznávam aj ako ľudí. Mám tým na mysli charakter a osobnosť. Tieto veci zohrávajú úlohu v type hráča, ktorým je. Je teda podstatné, aby som svojich hráčov poznal z dvoch hľadísk. Rovnako tak som strávil čas spoznávaním každého člena personálu. Súdržnosť je veľmi dôležitým aspektom tímového úspechu,“ ozrejmil.

Káder máme skoro hotový. Tréner po príchode na Spiš vyzdvihol, že sa podarilo udržať jadro, ktoré označil za kvalitný základ. Jún je takmer na konci a od tohto vyhlásenia pribudlo do mužstva niekoľko novicov.

„Veľmi sa mi páči, ako sa náš tím tvorí. Pozície máme obsadené kvalitnými hráčmi. Rišo, Braňo a Rado už odviedli skvelú prácu. Nedávno som bol na klube, aby som pomohol s niektorými podpismi. Môžem však povedať, že už teraz sa teším, kedy to vypukne! Myslím si, že máme skvelú kombináciu rýchlosti a zručnosti,“ s veľkým nadšením komentoval skladbu súpisky O“Leary.

Jediný legionár, ktorý neodišiel do iného klubu, je Litovec Nerijus Ališauskas. Ostatní zahraniční jednotlivci už dávnejšie spoznali svoje nové pôsobiská. V budúcej sezóne budú za naše farby z radov importov bojovať brankár Mareks Mitens, obranca Ryan MacKinnon a útočníci Dante Hannoun, Connor Ford či Zack Andrusiak.

„Rozprával som s každým zahraničným hráčom. Osobne nepoznám všetkých, no niektorých áno. Chalanom som dal moju predstavu o tom, čo môžu odo mňa očakávať. Podobne som to urobil i so slovenskými hráčmi. Dostali zopár otázok a dal som im príležitosť vidieť, aký som človek. Samozrejme, pripojil som k tomu aj moje očakávania,“ odpovedal kanadský kouč.

Uplynulý týždeň sme prostredníctvom grafiky na sociálnych sieťach informovali o podobe tímu. Do skladačky nám chýbajú dvaja hráči. Vedenie klubu avizovalo ambíciu získať obrancu a stredného útočníka.

„V súčasnosti máme v hľadáčiku posledného chalana. Naozaj teraz nemám žiadny zoznam hráčov, ktorých by som ešte chcel. Ak budeme mať šťastie a podarí sa nám ho angažovať, budeme dobre pripravení na sezónu. Potom to už bude len otázka správneho nastavenia, nájdenia optimálnych formácií. Samozrejme, budeme k tomu potrebovať šťastie a aby boli hráči zdraví,“ naznačil O“Leary.

Druhá fáza prípravy sa rozbehne v auguste. Prvé kontakty s ľadovou plochou nie sú iba o tréningových jednotkách. Postupne sú zakomponované aj duely s dohodnutými súpermi.

„Myslím si, že máme skvelý rozpis. Je tam viacero domácich stretnutí, takže bude veľa príležitostí zvyknúť si na naše klzisko. Samozrejme, tešiť sa môžu i fanúšikovia, ktorí sa prídu pozrieť na svojich miláčikov. Páči sa mi tiež turnaj v Taliansku, pretože nám dáva šancu byť dlhšie spolu a viac sa spoznať,“ uviedol na margo prípravnej etapy.

Ako sa pripravuje Jason O“Leary na prvý ročník v slovenskej extralige?

„V úvode som vravel, že sledujem videá, a tie sa týkajú ligy. Snažím sa spoznať tendencie každého tímu i trénera, sledovať veci, ktoré vidím, aby som vedel, čo ma čaká od septembra. Pokúšam sa zoznámiť s ligou. Nemyslím si, že vo svete existuje veľa rôznych štýlov hokeja, ale každá súťaž má svoje jedinečné vlastnosti,“ poznamenal zámorský tréner, ktorý na koniec dodal:

„Veľmi sa teším na prácu v Spišskej Novej Vsi. Ľudia boli ku mne doteraz milí a ústretoví. Vyzerá to úžasne. Zamiloval som si mesto a prostredie, v ktorom budem pôsobiť. Neviem sa dočkať, kedy začneme spoločne pracovať.“